Studiekeuzecheck

Als je gaat studeren bij een Nederlandse hogeschool of universiteit krijg je te maken met de Studiekeuzecheck. Deze check is onderdeel van je aanmelding en laat je ervaren of de gekozen opleiding écht bij je past.

Als je je hebt aangemeld voor een van onze opleidingen is de kans groot dat je de Studiekeuzecheck doet. Deze helpt je een goed beeld te krijgen van de opleiding en omgekeerd krijgt de opleiding een goed beeld van jou. Je studeert dan straks met meer plezier én vergroot de kans dat je de opleiding met succes afrondt.

Voor wie?

Je doet de Studiekeuzecheck wanneer je bent aangemeld voor een hbo-opleiding. Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, ontvang je van de Centrale Studentenadministratie een e-mail waarin wordt gemeld of de Studiekeuzecheck voor jou verplicht is. Ook staat er in deze mail een link naar jouw 'Selfservice'. Daar vind je alle informatie over de Studiekeuzecheck en de verschillende stappen die voor jou gelden.

De Studiekeuzecheck bestaat uit de volgende onderdelen: 

Online vragenlijst

Alle opleidingen vragen je, voorafgaand aan een bijeenkomst op de hogeschool, een online vragenlijst in te vullen. In de vragenlijst vragen we je bijvoorbeeld naar je huidige studiesituatie, welke studiekeuze-activiteiten je gedaan hebt, je motivatie en capaciteiten.

Huiswerkopdracht

Voor een aantal opleidingen geldt dat je, naast de online vragenlijst, vooraf ook een huiswerkopdracht maakt.

Bijeenkomst en/of persoonlijk gesprek

De bijeenkomst bij Inholland bestaat uit minimaal één dagdeel waarin je bijvoorbeeld een proefles volgt of aan de slag gaat met een praktijkopdracht en waar je kennis maakt met studenten en docenten. Tijdens deze bijeenkomst kan er ook een persoonlijk gesprek plaatsvinden. Ook kan het zijn dat jouw Studiekeuzecheck alleen bestaat uit een persoonlijk gesprek, waarin het resultaat van jouw online vragenlijst wordt besproken en de eventuele huiswerkopdracht.

Studieadvies 

Na de Studiekeuzecheck krijg je een studieadvies voor het volgen van de opleiding.