Veelgestelde vragen
We hebben alvast de meest gestelde vragen voor je beantwoord. Nog een andere vraag? Neem dan contact op met nieuwbouw.alkmaar@inholland.nl
Zijn er studenten betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwbouw?
Vanaf de start van de campusontwikkeling werken we samen met onze studenten. Zo hebben studenten bouwkunde meegewerkt aan het ontwerp van de binnentuin en hebben we een Student Advies Raad opgericht. Zij geven ons advies op belangrijke thema’s binnen de campusontwikkeling.
Wat gaat er gebeuren met het parkeren en het aantal parkeerplekken?
Hogeschool Inholland heeft een visie op duurzame mobiliteit en deze visie zal ook in Alkmaar worden gehanteerd. Uiteraard wordt er gekeken naar het belang van parkeerplaatsen voor studenten en wordt er samen met de gemeente, de NS en de Connexxion gekeken hoe we de bereikbaarheid kunnen optimaliseren.
Hoe zit het nou met de verdeling A-gebouw en de rest van de campus?
Allereerst zal het A-gebouw worden verbouwd en vervolgens zal de rest van de campus worden ontwikkeld. Dit zullen we niet zelf doen maar deze grond wordt verkocht aan een projectontwikkelaar. Uiteraard kijken we heel goed naar welke ontwikkelaar het beste past bij onze ambities.
Komen er studentenwoningen?
Omdat we de grond naast het A-gebouw verkopen hebben we dit niet in eigen hand. Uiteraard stimuleren we de komst van studentenwoningen.
Hebben wij een campusvisie met elkaar gemaakt?
Jazeker, in 2020 hebben we met elkaar een visie op onderwijs en onderzoek gemaakt en vervolgens is dit de campusvisie geworden. Dit is de basis voor de campusontwikkeling.
Houden we ook rekening met interdisciplinair werken, ook samen met domeinen CRB en AFL?
Studeren vindt niet alleen op onze campus plaats maar in de hele regio, we zien de regio dan ook als ons klaslokaal. Dit vindt plaats in fieldlabs, living labs en kenniswerkplaatsen. Deze zijn ook geschikt om de cross overs met AFL en CRB te realiseren. Tegelijk wordt het nieuwe gebouw zo ontwikkeld dat we in kunnen spelen op het onderwijs van de toekomst. Daarin heeft interdisciplinair werken natuurlijk ook een belangrijke plek.
Kunnen studenten en collega’s nog ideeën inbrengen en hoe worden die onderdeel van het gebouwontwerp en/ of toekomstig gebruik?
Ideeën zijn natuurlijk altijd welkom! Dit kan via nieuwbouw.alkmaar@inholland.nl. Deze ideeën komen bij de projectleider van Campus Inholland Alkmaar terecht en zodoende bij de architect en ontwikkelaar. Of deze ideeën ook gerealiseerd worden is geen garantie en hangt van heel veel andere factoren. Maar dat ze worden overwogen en meegenomen in het denken en schetsen kunnen we wel garanderen.
Wanneer is de campusontwikkeling klaar?
We zijn al vanaf 2019 bezig met de voorbereidingen. We streven er naar medio 2026 klaar te zijn met de verbouwing van het A-gebouw.
Komen er straks ook projectruimtes voor studenten in het nieuwe gebouw?
Ja, die komen er! Ook is in de schets een stilteruimte opgenomen waar studenten in alle rust kunnen leren. Daarnaast komen er diverse projectruimtes die voor studenten en medewerkers beschikbaar zijn. Waar die precies komen en hoeveel dat er moeten worden wordt in de komende maanden bepaald.
Wat maakt het nieuwe gebouw zo uniek?
In het nieuwe gebouw zullen diverse zones, soorten ruimtes, naast elkaar bestaan. Zo wordt studeren, elkaar ontmoeten en werken een fantastische beleving in het nieuwe gebouw. De begane grond zal worden verbouwd en er wordt in het gebouw ruimte gecreëerd om hier zo goed mogelijk met elkaar te leven.
Worden C, L, B en Innovatielab gesloopt?
Op dit moment zijn nog geen besluiten genomen over het C-gebouw en het Innovatielab, of dit gebeurt wordt besloten door de projectontwikkelaar. Het B-gebouw en de L-vleugel zullen wel worden gesloopt in de toekomst om ruimte te maken voor de verbouwing van het A-gebouw.
Hoe wordt het B-gebouw en de L-vleugel gesloopt?
We zullen de gebouwen duurzaam en circulair slopen.
Welke architect gaat het nieuwe A-gebouw ontwerpen?
BRT Architecten uit Alkmaar ontwerpt ons nieuwe gebouw. Dit doen zij in nauwe samenspraak met studenten en collega’s.
We gaan nieuwe type ruimtes krijgen die passen bij ons onderwijs en de samenwerking, wat betekent dat straks voor het gebruik vanuit opleidingen?
Sommige ruimtes zullen we met elkaar delen. Andere ruimtes zullen juist specifiek voor een opleiding/ domein zijn. Denk hierbij aan een lab speciaal voor techniek. Klik hier voor het grofmazig Programma van Eisen.
De huidige plannen zijn nog globaal, hoe gaat de architect komend jaar aan de slag?
In het voorjaar 2023 is de architect samen met de gebruikersgroep gaan schetsen en zodoende steeds meer concretere invulling geven aan het grofmazig plan. Na de zomer 2023 zal de architect samen met collega’s en studenten een ontwerp met elkaar hebben gemaakt. Zo gaan we van abstract naar steeds concreter.
We werken aan een nieuw project voor onderwijsinzet, plannen & roosteren. Hebben we dat straks nog nodig of hoe gaat dat straks?
De ervaringen die we met elkaar opdoen op het gebied van onderwijsinzet en roosteren & plannen zijn perfect om mee te nemen naar het nieuwe A-gebouw. Hier zullen dezelfde principes en uitgangspunten worden gehanteerd en het gebouw is hopelijk nog beter geschikt om deze manier van roosteren en plannen te faciliteren.