Inholland onderzoekt

Duurzaam toerisme

‘Geen verbod op vliegen, wel bewuster reizen’

Van 7 tot 9 maart vond in Berlijn de ITB plaats, Europa’s grootste toerismebeurs. Ko Koens, lector New Urban Tourism, is er samen met collega’s van het gloednieuwe Expertise Netwerk Sustainable Urban Tourism (ENSUT) en studenten van het Domein Creative Business van Hogeschool Inholland. Op uitnodiging van NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) gaf hij een presentatie over duurzaam toerisme en recent internationaal onderzoek hiernaar. “Toerisme moet van steden betere plekken maken voor inwoners, lokale bedrijven en natuur.”

“Toerisme moet van steden betere plekken maken voor inwoners, lokale bedrijven en natuur,” stelt Ko Koens, lector New Urban Tourism. Op Europa’s grootste toerismebeurs, ITB, geeft hij een presentatie over duurzaam toerisme en recent internationaal onderzoek hiernaar. "Mensen denken dat duurzaam reizen betekent dat ze niet meer mogen vliegen of minder op vakantie mogen. Dit roept verzet op." vervolgt Koen.

Lees meer

Wijkgerichte aanpak voor waardevol stadstoerisme

Hoe laat je toeristische ontwikkelingen binnen een stad beter aansluiten op de wensen van de bewoners? 5.000 inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Barcelona geven antwoord op deze vraag in de eerste onderzoeksresultaten van het Expertise Network Sustainable Urban Tourism, specifiek over de beleving van toerisme in genoemde Europese steden. De resultaten werden 23 mei gepresenteerd tijdens de lancering van ENSUT, een initiatief van Ko Koens, lector New Urban Tourism bij Hogeschool Inholland.

Luister ook naar Iris Kerst, programmamanager van zowel het Urban Leisure & Tourism Lab Rotterdam als het Expertise Netwerk Sustainable Urban Tourism. Iris was 8 juni te gast bij BNR Zakendoen om uitleg te geven over de onderzoeksresultaten (dit gesprek begint in het fragment rond 13.43 uur). Het is uitdagend om toerisme in steden te verduurzamen, of zelfs regeneratief te maken, dus meerwaarde creërend. Om hiertoe te komen is het noodzakelijk om inzichten te verzamelen vanuit verschillende stakeholders, van gemeente tot bewoners, ondernemers en kennisinstellingen, om tot oplossingen te komen die bijdragen aan die verduurzaming, maar ook passend zijn bij de verschillende belangen.

Lees meer

Efficiëntere luchtvrachtafhandeling op Schiphol

Datagedreven logistiek en betere afstemming leidt tot milieuwinst

Voor de toekomst van Schiphol is het belangrijk dat de luchthaven verduurzaamt. Een efficiëntere vrachtlogistiek helpt daarbij. Want ronkende vrachtwagens op Schiphol, wachtend om gelost te worden. Dat kan toch efficiënter en milieuvriendelijker? Het project CDM@Airports richt zich hierop.

“Hogeschool Inholland verkent digitaliseringsstappen met hun onderzoek naar CDM@Airports. Onze ontwikkelingen lopen parallel en ik zie dat we geregeld van elkaar leren.”

Maarten van As, Air Cargo Netherlands

Lees meer

Veelbelovende hoogvlieger drone Flappy voor verduurzaming gewasteelt

“Deze drone heeft geen helikoptervleugels, maar vleugels die lijken op die van een libelle”

Associate lector Mauro Gallo over de erste stappen in Biomimicry onderzoeksproject vol ambities en uitdagingen

Tussen de 10 en 25 procent van alle gewassen gaat verloren door ziekten en plagen. Stel je voor dat dit percentage flink omlaag kan. Dat ziekten en plagen in een vroeg stadium kunnen worden aangepakt of zelfs voorkomen, zodat er minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn en gewassen dus duurzamer verbouwd kunnen worden. Het lectoraat Biomimicry van Hogeschool Inholland werkt samen met de TU Delft, het bedrijfsleven, promovendi en studenten om dat met technologie te bereiken. Dat doen ze met het ‘Flappy’-project: fladderende drones die kwekers helpen om duurzaam te verbouwen.

Lees meer

Duurzame leefomgeving in beeld

Vorige pagina

Hoe Inholland verduurzaamt

Volgende pagina