Duurzame leefomgeving in beeld
"We moeten af van egocentrisme"
Inholland onderzoekt: Rotterdamse stadskruidentuin als ecosociaal experiment
In stadskruidentuin Rotterdamse Munt in de wijk Feijenoord groeit en bloeit niet alleen de peterselie en bieslook. Ook kinderen uit de wijk, mensen in de GGZ en de verslavingszorg én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen hier tot wasdom.

Richard de Brabander over een nieuw ecosysteem
In stadskruidentuin Rotterdamse Munt in de wijk Feijenoord groeit en bloeit niet alleen de peterselie en bieslook. Ook kinderen uit de wijk, mensen in de GGZ en de verslavingszorg én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen hier tot wasdom. In de stadstuin worden ecologische en sociale doelen gecombineerd. Richard de Brabander, lector Ecosociaal werk : "We moeten naar andere vormen van economie, waarbij de mens een bescheidener rol speelt. Minder ikke ikke ikke, maar samen het ecosysteem centraal stellen waar we deel van uitmaken.”

‘Een bedrijfsovername is hét moment voor innovatie’
De rol van bedrijfsadviseurs bij de overname van land- en tuinbouwbedrijven
Met de winst van BoerBurgerBeweging (BBB) is de kans groot dat strenge stikstofmaatregelen nog even op zich laten wachten. Sommige boeren en tuinders halen wellicht opgelucht adem, anderen beseffen dat ze alsnog hun langetermijnstrategie moeten omgooien om zeker te zijn van een toekomst in de land- en tuinbouw.
Gerry Kouwenhoven over succesvolle agrarische bedrijfsovernames
Van de reductie van stikstof tot energiebesparing in de kassen: elk bedrijf in de land- en tuinbouw staat voor de opgave de omslag te maken naar een duurzame bedrijfsvoering. Een omslag die vaak gepaard gaat met een ander proces: de bedrijfsovername. Gerry Kouwenhoven, associate lector Investeren in circulaire land- en tuinbouw, doet onderzoek naar de rol van adviseurs in succesvolle bedrijfsovernames in de agrarische sector. Daar spelen ook sociaal-emotionele en familiaire zaken een grote rol.
Oog voor emoties essentieel voor succesvolle bedrijfsovername
Adviseurs spelen belangrijke rol bij overnames en duurzame transitie in land- en tuinbouw
“De bedrijfsovername is hét moment voor innovatie”, stelt Gerry Kouwenhoven. “De nieuwe eigenaar bepaalt dan samen met de vorige generatie de strategie. Daarbij zie je dat de huidige generatie graag verduurzaamt, al is het maar om het bedrijf toekomstbestendiger te maken.” Een bedrijfsovername in de land- en tuinbouw is heel vaak een overgang van ouders op kinderen. “Ruim 80% van de bedrijven zijn familiebedrijven. Dat kan een bedrijfsovername extra complex maken. Want niet alleen economische, financiële en juridische elementen spelen dan een rol, maar ook sociaal-emotionele en familiaire zaken. Er kan van alles spelen binnen een familie. Een vader die het bedrijf niet kan loslaten. Kinderen die een heel andere koers willen varen maar druk voelen van de vorige generatie om te behouden wat er is.”
"Emoties spelen bij bedrijfsovernames namelijk een belangrijke rol", vertelt Maarten Prins, bedrijfsadviseur en partner in het living lab. "Maar ook persoonlijke vragen als: wie ben jij, welke rol wil je in het bedrijf spelen? Wat is goed voor jou en voor het bedrijf? Ik ben geen onderdeel van de familie en kan dus objectiever kijken naar het bedrijf en de persoon.”


‘We willen beleidsmakers handreikingen bieden voor meer biodiversiteit’
Patrick Huntjens benoemd tot hoofdauteur voor VN-onderzoeksrapport
Wereldwijd staat de biodiversiteit onder toenemende druk. De wereldbevolking groeit en we nemen steeds meer natuurgebieden in. Dit is een bedreiging voor flora, fauna en vitale ecosystemenen daarmee ook voor de mens. Om het tij te keren ondertekenden in december bijna tweehonderd landen een VN-akkoord ter bescherming van dier- en plantensoorten en ecosystemen. Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het Groene Domein en hoogleraar duurzaamheidstransities bij Maastricht Universiteit, heeft de eer gekregen om als hoofdauteur in een VN-rapport in te zoomen op de brede maatschappelijke systeemverandering die nodig is om het herstel van de biodiversiteit en ecosystemen mogelijk te maken.
De laatste decennia neemt de biodiversiteit in hoog tempo af. Een miljoen planten- en diersoorten worden met uitsterven bedreigd. Wetenschappers spreken zelfs van een uitstervingsgolf, vergelijkbaar met die van 66 miljoen jaar geleden, waardoor de dinosauriërs van de aardbodem verdwenen. “Daarnaast worden ecosystemen aangetast wat een regelrechte bedreiging is voor al het leven op onze planeet”, zegt Patrick. “Want zonder natuur kunnen onze economieën niet functioneren en onze samenlevingen niet overleven. In januari 2023 schreven we daar een VN-beleidsbrief over.”