Gezonde, duurzame én lekkere voeding

Afschaffen die belasting op verse groente en fruit!

Die boodschap verkondigde Feike van der Leij, lector Health & Food van Hogeschool Inholland, luid en duidelijk in Den Haag tijdens een rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. “De afschaffing van btw op groenten en fruit is een eenvoudige financiële prikkel, een stapje naar een gezonder Nederland. Ik hoop dat er nog vele stappen mogen volgen.”

Het gesprek was georganiseerd om Tweede Kamerleden vanuit verschillende invalshoeken een beter beeld te geven over het afschaffen van btw op groente en fruit. Van der Leij pleit al langer voor het betaalbaarder en aantrekkelijker maken van gezond eten en daarin stond hij niet alleen. Samen met drie andere uitgenodigde wetenschappers deed Van der Leij een dringende oproep aan de Kamerleden om toch echt deze stap te zetten.

Er woedt al langer een maatschappelijk debat over het afschaffen van de btw op groente en fruit. Voorstanders zien hierin een middel om gezond eten betaalbaarder en aantrekkelijker te maken. Feike is een van hen. Ook in de recente podcast Onderzoekers over de toekomst kaart hij de verleiding van de ongezonde keuzes aan, terwijl een groeiende groep mensen kampt met overgewicht.

Meer weten over de visie van Feike op dit thema?

Het eten van plantaardige voeding moet een feestje zijn

Feike van der Leij over lekkere, gezonde én duurzame voeding

De verleiding van vette of zoete snacks rond etenstijd, supermarkten waar de ongezonde producten voor het grijpen liggen; mede daardoor groeit het aantal mensen met overgewicht. Het is noodzakelijk om met goede alternatieven te komen. Naast gezondheidsproblemen zijn er ook andere uitdagingen op het gebied van voeding, zoals voedselverspilling, transport, verlies van biodiversiteit en dierenwelzijn. In deze aflevering van de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst vertelt Feike van der Leij, lector Health & Food bij Inholland, over een veelbelovende ontwikkeling in de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten: de veldboon. Samen met food-ondernemer Roland Tabor legt hij uit waarom dit helpt om mens en aarde gezond te houden.

Lees meer
“De hele wereld achter onze voeding is voor heel veel mensen niet bekend.”

Beter de veldboon op ons bord dan in de veevoederbak

Feike van der Leij over de duurzame kansen van deze eiwitbron

Vleesvervangers, veevoer en industriële producten zoals biodiesel. Soja kent vele toepassingen en het is plantaardig. Maar is het ook duurzaam? Door ontbossing, verlies van biodiversiteit en bodemverschraling door monocultuur, is dat veel minder dan het lijkt. En dan hebben we het nog niet eens over transport en de daarmee gepaard gaande kosten en uitstoot. Niet verwonderlijk dat Feike van der Leij, lector Health & Food, zo enthousiast is over de duurzame kansen van de eiwitrijke veldboon. In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst vertelt hij erover.

“De veldboon is een goed alternatief voor soja en kan gewoon hier in Nederland worden verbouwd”, zegt Feike. “Met het onderzoeksproject ‘Bean me up!’ werken we aan de ontwikkeling en vermarkting van veldbonen als alternatief voor importsoja voor menselijke consumptie en als bron voor plantaardig eiwit.” Een transitie van dierlijke eiwitten naar plantaardige is namelijk hard nodig, meent Feike. “Plantaardige eiwitten zijn simpelweg duurzamer. Het kost minder water, minder energie en als het in de buurt geteeld kan worden, scheelt het ook in vervuilend transport.” Voor Feike is het zeker dat verandering moet beginnen bij de landbouw. “Dat is de start van de hele keten.”

“We hoeven niet allemaal vegetariër te worden.”

In deze podcastaflevering vertelt Feike van der Leij, lector Health & Food bij Inholland, over een veelbelovende ontwikkeling in de overgang van dierlijke naar plantaardige eiwitten: de veldboon. Samen met food-ondernemer Roland Tabor legt hij uit waarom de veldboon helpt bij het gezond houden van mens en aarde.

Luister de podcast

De toekomst van boeren

Vorige pagina

De gevolgen van klimaatverandering

Volgende pagina