De toekomst van boeren
"De BBB moet eerlijk zijn over de toekomst van boeren"
Patrick Huntjens schrijft opiniestuk in Trouw
Patrick Huntjens, lector Sociale innovaties in het groene domein, schrijft in Dagblad Trouw: "het huidige systeem biedt boeren geen realistisch perspectief. Als de BoerBurgerBeweging (BBB) daar eerlijk over is, kan ze echt iets betekenen."
Met de verkiezingswinst van de BBB gaat het stikstofdebat opnieuw een nieuwe fase in. Maar de inzet blijft hetzelfde: de gesprekken tussen kabinet, provincies en agrarische organisaties moeten de neerslag van stikstof verminderen en tegelijkertijd de boeren een toekomstperspectief bieden.

Groenboerenplan
Elke dag horen en zien we hoeveel plant- en diersoorten er verdwijnen en hoe het weer steeds extremer wordt. We weten ook allang hoe de huidige intensieve vorm van voedselproductie hier op grote schaal aan bijdraagt. En toch blijven veel boeren liever wegkijken van de ongezonde en oneerlijke aspecten van het huidige landbouwsysteem. Traditionele spelers die groot zijn geworden dankzij dit systeem, zoals veevoerbedrijven, slachthuizen, kunstmestleveranciers, pesticidefabrikanten en andere ketenpartijen, doen er alles aan om hun bedrijfsvoering en bestaansrecht in stand te houden.
De landbouw kan, door gebruik te maken van natuurlijke landbouwmethoden, juist een groot verschil maken in de klimaat- en biodiversiteitscrises. Boeren kunnen helpen bij het opvangen van weersextremen door waterstanden aan te passen en andere combinaties van gewassen te verbouwen. Ze kunnen de uitstoot van broeikasgassen verminderen door minder dieren te houden en CO2 te binden in de bodem. En door te stoppen met pesticiden kunnen ze de natuur helpen herstellen.
Opvallend is dat een grote en groeiende groep ‘groene boeren’ zulke werkwijzen in Nederland al met succes uitvoert. Zij werken aan een nieuw landbouw- en voedselsysteem dat een duurzaam, gezond en eerlijk toekomstperspectief biedt, voor boeren, samenleving én natuur. Maar zij blijven in Nederland ongehoord en ongezien. Ze staan niet met hun trekker op het Malieveld en schuiven niet aan bij de talkshows, en ze hebben geen politieke partij die namens hen spreekt.
Toch boeken vele duizenden Nederlandse boeren nu al goede resultaten met biologische en agro-ecologische landbouw als productiemethode en als verdienmodel. Vorige maand ondertekenden zij het Groenboerenplan, een prachtig voorbeeld van de stappen die vele boeren al nemen om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen.

Meer weten over de visie van Patrick over een natuurlijk sociaal contract?
Stikstof, klimaat, ongelijkheid en vertrouwen: crisissen die zich opstapelen. Volgens Patrick Huntjens, lector Sociale Innovaties in het Groene Domein, zijn het allemaal symptomen van een dieperliggende systeemcrisis. Tijdens het Gala van een Krachtig Klimaat sprak Patrick over het Natuurlijk Sociaal Contract, een samenleving die regeneratief is in plaats van destructief voor mens, dier en natuur, en hoe we dit kunnen realiseren.