Oekraïners als spiegel van onze samenleving
‘Media-aandacht voor Oekraïners in Nederland is belangrijk. De overheid moet snel met een langetermijnvisie komen voor Oekraïense vluchtelingen’, zegt associate lector Martin Blaakman (Toegankelijkheid van het Recht) over zijn onderzoek in diverse media, waaronder nu.nl.
Oekraïners kunnen bijvoorbeeld niet doorstromen naar woonplekken buiten de gemeentelijke opvang. Ook missen zij duidelijkheid hun juridische status. Zonder die duidelijkheid zijn werkgevers terughoudend om te investeren in Oekraïense werknemers.
Martin: “In de media is veel aandacht voor Oekraïners in Nederland. En dat is belangrijk.
Zo hebben we bijvoorbeeld zorgen dat ze de weg naar rechtshulp, zoals rechtswinkels, onvoldoende of zelfs niet kennen. Daarom ben ik bezig, samen met de rechtswinkels van Inholland in Rotterdam en Den Haag, een Dag van de Rechtshulp voor Oekraïners te organiseren. Andere rechtswinkels in Nederland zijn van harte welkom zich hierbij aan te sluiten.”
‘Deze vluchtelingen dreigen in Nederland te verdwijnen in niemandsland’
Als Nederland geen maatregelen neemt, verdwijnen Oekraïense vluchtelingen in een niemandsland tussen alleen bescherming krijgen en meedraaien in de maatschappij. Problemen met werk en wonen houden ook de samenleving een spiegel voor. Deze conclusie trekt associate lector Martin Blaakman (Toegankelijkheid van het Recht) op basis van zijn onderzoek naar leefomstandigheden van Oekraïners.
Martin deed het onderzoek samen met vier Oekraïense vluchtelingen op een werkervaringsplek bij Hogeschool Inholland. Aanleiding voor het onderzoek was invoering van de nieuwe Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Deze werd ingesteld toen Rusland Oekraïne aanviel. Volgens de richtlijn hebben Oekraïners tijdelijk recht op opvang, medische zorg, onderwijs en werk. Daarmee verschillen ze van andere vluchtelingen, die via een asielprocedure te horen krijgen of ze mogen blijven.
‘De diepte-interviews door de Oekraïense vrouwen zijn zo waardevol, omdat ze in dezelfde situatie zitten. Zij begrijpen de mensen die ze interviewen en dat geeft vertrouwen.’
Martin Blaakman, associate lector Toegankelijkheid van het Recht
Oekraïense onderzoekers vertellen hun persoonlijke verhaal
Snizhana Savko, Yaroslava Chebanova, Alina Stepanenko en Anna Golub zijn de vier Oekraïense vluchtelingen die associate lector Martin Blaakman helpen bij zijn onderzoek naar de leefomstandigheden van Oekraïners in Nederland. Dit doen zij op een werkervaringsplek bij Hogeschool Inholland. Wat betekent die werkplek voor de onderzoekers zelf? Hoe ervaren zij de hogeschool en wat is hun persoonlijke verhaal?
‘Wil je een betere toekomst, leer de Nederlandse taal’
Alina Stepanenko en Anna Golub zijn beiden zelf jurist en daardoor extra gemotiveerd om aan het onderzoek mee te doen. Alina: “Je kunt wachten of een nieuw leven opbouwen. Eerst wachtte ik, maar nu doe ik allebei.” Anna: “Ik ben onderzoeker én iemand die de oorlog heeft gezien.” Martin: “Deze vrouwen zitten in dezelfde situatie die ze interviewen. Dat zorgt voor extra vertrouwen én waardevolle interviews.”
Lees het verhaal van Alina en Anna
‘Je laat alles achter en begint helemaal opnieuw’
Snizhana Savko en Yaroslava Chebanova vertellen over hun zoektocht in Nederland, naar werk en woning, over de onzekerheden en trauma’s die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengen. Maar ook hun dankbaarheid naar het land dat hen heeft geholpen aan voorlopige veiligheid. Snizhana: “Ik ben blij dat ik hier kan werken en mijn familie een beter leven kan geven dan wanneer we alleen een uitkering ontvangen.” Yaroslava: “Het is moeilijk de realiteit te accepteren. Je werk, je huis, je leven; alles laat je achter en je begint helemaal opnieuw.”
Lees het verhaal van Yaroslava en Snizhana
Deel deze pagina: