Leren = durven

Leren is doorzetten, want je blijft je ontwikkelen. Continu blijven zoeken, twijfelen, vallen, opstaan, en doorgaan. Leren is veranderen, omdat de banen van morgen nu nog niet bestaan.


Leren is ook durven opstaan in een volle collegezaal om hardop te zeggen dat je de mooie woorden van je docent niet snapt. Dat je de moed hebt om jezelf kwetsbaar op te stellen, zodat je van elkáár leert. Leren is je mening durven aanpassen. Die mentaliteit heb je nodig in een wereld die steeds verandert. Dát is leren. Leren = durven. Dat leer je bij ons.

Welkom op een hogeschool waar we het werkwoord LEREN hoog in het vaandel hebben staan.

Nogal logisch, voor een school… Nou, het ligt er maar aan wat je precies onder leren verstaat.


Want leren gaat wat ons betreft een stukje verder dan het opdoen van kennis en vaardigheden om een vak of beroep uit te kunnen oefenen. Bij ons is leren niet zozeer ‘iets’ maar vooral iemand worden: een mens, een mens die zichzelf ontwikkelt, elke dag weer, omdat de banen van morgen nu nog niet bestaan.


Een mens die om zich heen kijkt, die luistert als het moet en z’n mond opentrekt als het nodig is. Die doorgaat als anderen het tijd vinden om te stoppen. Iemand die durft op te staan in een volle collegezaal om toe te geven dat ‘ie er niks van snapt. Die bereid is te blijven leren, omdat de wereld nu eenmaal blijft veranderen.


Voor dat soort leren is het niet genoeg om stapels boeken door te ploegen of een nacht door te blokken. Voor dat soort leren is vooral moed nodig. De moed om keuzes te maken. Om dingen uit te proberen. Het lef om je kwetsbaar op te stellen, en je gevoel te volgen. De durf om je overtuigingen aan te passen en jezelf te veranderen omdat de wereld dat van je eist.


Dát durven, dat leer je bij Inholland. Want hier moedigen we je aan om dingen uit te proberen. Hier leren we van elkáár, juist omdat we allemaal iemand zijn en willen worden. Hier kun je gerust een keertje vallen: wij helpen je om weer op te staan.


En hier weten we hoe lastig het is om je fouten onder ogen te zien. Juist daardoor realiseren we ons dat je elkaar nodig hebt om weer op te staan. Dat je altijd de kans krijgt om je fouten te herstellen en weer goed te maken.


Leren doe je nooit alleen. Je hebt steun en waardering nodig, juist als het even tegen zit. Je hebt familie, vrienden, klasgenoten en docenten nodig die begrijpen hoe je in elkaar zit. Die zien wanneer je twijfelt aan jezelf, en die je op het juiste moment een schouderklopje of schop onder je kont kunnen geven.


In een omgeving waar je je veilig voelt. Op een school waar je niet anoniem door de gangen loopt. Op een school waar je gezien wordt. Een hogeschool waar ze weten hoeveel lef er nodig is om te leren en verder te komen.


Leren is durven.
Hogeschool Inholland. 

Leren = durven
5/6