Werken aan duurzame oplossingen

Op zoek naar de juiste balans tussen people, planet en profit.

Als samenleving moeten we de juiste balans tussen people, planet en profit vinden. Dus duurzaam werken met passie en respect voor het draagvermogen van de wereld, met tegelijkertijd een gezonde focus op (verdere) economische groei. Alleen dan kun je zorgen voor een goede kwaliteit van leven, voor nu en voor toekomstige generaties.

Om dit te realiseren onze studenten, onderzoekers en medewerkers aan duurzame en verrassende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Al deze onderwijs- en onderzoeksactiviteiten hebben een gemeenschappelijk doel: een sociale, veilige en stabiele samenleving.

De duurzame uitdagingen van Mauro Gallo

Een tweejarige master in duurzaamheid is een van de belangrijkste uitdagingen om de visie Werken aan duurzame oplossingen te verwezenlijken. Studenten krijgen, na een basisjaar, de kans om zich in het tweede jaar te specialiseren in één van de programmalijnen: Feeding & Greening Megacities, Living in an Urban Delta en Nature Inspired Products & Services. Programmatrekker van de Inholland-visie is Mauro Gallo, in 2018 begonnen als Inholland-lector Biomimicry. Gallo gebruikt de genialiteit van de natuur als inspiratie voor duurzame innovatie.

Het programma heeft een holistische aanpak, legt Mauro Gallo uit. Samen met studenten en professionals uit andere vakgebieden ontwikkelen studenten niet alleen producten, ze moeten ook het systeem begrijpen. “Stel je voor”, legt Gallo uit, “een student ontwerpt een hypermoderne zelf-oogstende robot. Dat is fantastisch, maar deze robot moet natuurlijk zelf ook uit duurzame materialen bestaan. Anders verdoen we onze tijd!"

Naar je favoriete garage voor een composieten­reparatie

Om reparatiemogelijkheden met composieten bij Nederlandse autoschadeherstelbedrijven te bevorderen, deden medewerkers van Inholland Composites en studenten Luchtvaarttechnologie onderzoek in samenwerking met andere onderwijsinstellingen en het werkveld. Het leverde onder andere onderwijsprogramma’s op waarmee garages direct aan de slag kunnen. Het RAAK MKB-project is een mooi voorbeeld van hoe we met praktijkgerichte kennis de markt kunnen helpen.

Reparatie van composieten draagt ook bij aan een duurzame samenleving. “Zodra je kunt repareren hoef je niet meer weg te gooien, dit scheelt enorm veel afval”, licht Arnold Koetje, programmamanager van Inholland Composites toe. “Op dit moment kan de auto-industrie dit nog niet. Bedrijven kunnen eigenlijk alleen maar vervangen. Dit is economisch gezien niet bepaald houdbaar en erg belastend voor het milieu. Vanuit luchtvaart hebben we al decennia ervaring opgedaan en daar kunnen wij vanuit Inholland Composites juist waarde toevoegen.”

In de regio Alkmaar werken studenten, docenten en ondernemers sinds 2018 samen in het expertisecentrum TerraTechnica om vraagstukken over duurzame technologie op te lossen. Studenten geven hun kennis aan het lokale bedrijfsleven en leren aan de hand van echte praktijkcases. De samenwerking is nodig om de duurzame ontwikkeling bij te kunnen benen.

'Nu niet aanhaken is aftakelen'

Niet aanhaken lijkt geen optie, geeft sociaal entrepeneur Ruud Veltenaar aan bij de kick-off. "Stel je voor dat één druppel water in de Johan Cruijff ArenA valt en die druppel neemt exponentieel toe. Dus één druppel wordt twee. Twee wordt vier. Vier wordt zestien, enzovoort. Hoe snel denk je dat het water het schuifdak raakt? Nou? Fout. 46 seconden. Zo snel gaat de groei van duurzame energietechnologie. Nu niet aanhaken is aftakelen."

Expertisecentrum TerraTechnica

Bouwkundestudenten winnen innovatieprijs

Bouwkundestudenten Donny Hoogendorp en Juriën Veenman winnen in juni de Wim Beelen Innovatieprijs 2018. De studenten van Inholland Haarlem krijgen de prijs voor hun idee om beton makkelijker te slopen en circulair te hergebruiken.

“We hebben gebruik gemaakt van het spatgedrag van beton. Bij een bepaalde temperatuur blijft de kwaliteit van het beton gewaarborgd en behoudt het de stevigheid door de wapening die erin zit. Het granulaat, dus wat eraf spat, wordt gebruikt onder funderingen en langs spoorwegen. De rest kun je in zijn geheel of in delen hergebruiken. Ik zie een soort marktplaats voor beton voor me. Maar eerst moeten we ons idee verder ontwikkelen om het praktisch uitvoerbaar te maken.”

Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt door Beelen Groep in samenwerking met Vastgoedjournaal. Aan de prijs is een geldbedrag van maar liefst 20.000 euro verbonden.