Duurzame leefomgeving
Met hart en ziel zetten onze studenten, onderzoekers en docenten zich in voor een betere toekomst. We pakken maatschappelijke vraagstukken aan, zoals voedselvoorziening, energietransitie en klimaatverandering.
Samen met partners uit de praktijk werken we aan concrete oplossingen voor een duurzamere wereld. We zijn gedreven door de overtuiging dat we samen een verschil kunnen maken.
Windsurfen op gerecycled piepschuim, plastic flesjes en schimmel
Met de boodschap ‘A message in a bottle’ surfde Merijn Tinga, beter bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’ in de zomer van Oslo naar Londen. Bij aankomst bood hij de Britse minister van Milieu een petitie aan om met statiegeld het probleem van plastic zwerfaanval aan te pakken. Letterlijk door aangespoelde flesjes verwerkt in zijn board terug te surfen naar de afzender.
De duurzame missie is mede mogelijk gemaakt door het Inholland Innovatielab in Alkmaar, een proeftuin waar praktijkgericht onderzoek gedaan wordt en geëxperimenteerd wordt met nieuwe biocomposieten.
Marjolein Vinkenoog Fotografie
Studenten, onderzoekers en werkveldpartners bouwden het surfboard van 100 procent gerecycled piepschuim. In een uitsparing aan de punt is op een speciale manier een ludiek deel toegevoegd met aangespoelde plastic flessen.
“Het is geweldig hoe de mensen van Inholland hebben geholpen”, zegt Merijn. “En het is fijn om je activiteiten voor een betere toekomst te ondernemen met een enthousiaste groep gelijkgestemden. Met elkaar hebben we een momentum gecreëerd om zoiets concreets als dit surfboard af te leveren.”
Het voedsel van de toekomst
In de serie Expeditie Noord-Holland van TV NH onderzoekt presentator Ayoub het boerenleven van de toekomst en hoe ons voedsel er wordt geproduceerd. Daarom neemt hij een kijkje in de keuken bij onze opleiding Food Commerce and Technology. Hij maakt kennis met lector Feike van de Leij en zijn studenten, die onderzoek doen naar de veldboon als eiwitrijk, duurzaam alternatief voor importsoja.
‘De energietransitie, een uitdaging voor ons allemaal’
De wereld staat voor flinke uitdagingen als het gaat om hoe we energie en materialen gebruiken. De groeiende wereldbevolking, stijgende energievraag en de noodzaak om uitstoot van broeikasgassen te verminderen, dwingen ons om creatief te denken over hoe we onze energie- en materialenbehoeften op een duurzame manier kunnen vervullen. Lector Composiet Rogier Nijssen en lector Gebouwde Omgeving Perica Savanović delen in de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst hun visie op hoe we de transitie naar een duurzame toekomst kunnen vormgeven. Rogier: “Kijk altijd naar het grotere geheel. En vooral: blijf optimistisch.”
Nieuwe post-hbo-opleidingen energietransitie
We zitten midden in een complexe energietransitie. Maar voor de uitvoering van het Klimaatakkoord en de transitie naar een toekomstbestendige en betaalbare energievoorziening is bij overheden en bedrijfsleven een groot tekort aan projectleiders met specifieke knowhow en vaardigheden. Om die kenniskloof te dichten, heeft Inholland Academy een nieuw post-hbo-opleidingsaanbod rond de energietransitie.
“Er is behoefte aan kritische denkers die begrijpen dat de energietransitie een systeemverandering is en dus vraagt om een integrale en multidisciplinaire aanpak”, zegt Margret de Blanken, directeur van Inholland Academy. “In de energietransitie zijn nieuwe oplossingen nodig, die we nu nog niet altijd kunnen zien. Daarom heb je als projectmanager kennis van andere methoden nodig, zoals systeemdenken, co-design en design thinking. Daarbij is de leider van de toekomst ook scherp op waarden als duurzaam veranderen, diversiteit en inclusiviteit.”
Hoe ga je als agrarisch ondernemer om met klimaatveranderingen?
Klimaatverandering leidt tot een toename van weersextremen: hogere temperaturen, toename van buien en langere droge perioden. Voor agrarische ondernemers betekent dit meer risico's met name door verdroging, hitte, vernatting en verzilting. Hoe kunnen ze daar het beste mee om gaan? Het Inholland-onderzoeksproject ‘Van crisismanagement naar risicomanagement in de agrarische sector’ biedt oplossingen.
“Agrarische ondernemers reageren vaak ad hoc op effecten van klimaatverandering. Door zich beter en eerder voor te bereiden, kunnen zij de gevolgen omzetten in kansen,” zegt Gerry Kouwenhoven, associate lector Investeren in circulaire land- en tuinbouw en projectleider. Zij doet onderzoek in samenwerking met studenten van verschillende Inholland-opleidingen.
Zo mocht Emma van der Pijl, student Dier in de Duurzame Samenleving, al een verkennend onderzoek uitvoeren. “Binnen het gebied De Hoeksche Waard heb ik gekeken hoe melkveehouders reageren op klimaatverandering en wat de risico’s en kansen zijn. Mijn bevindingen – wat ging er wel en niet goed – levert inzichten op voor het grote geheel.”
Slimme studenten bedenken ingenieuze helmtas en winnen ondernemersverkiezing
Koop je een nieuwe helm, past-ie niet in het opbergvak van je scooter. Het is een probleem waar veel scooterrijders mee te maken hebben. Met de Buddy-Bag bedachten Alkmaarse studenten een duurzame oplossing: een weerbestendige helmtas, gemaakt van gerecyclede gymmatten. Het team won met de Buddy-Bag de verkiezing tot Student Company of the Year 2023 en werd uitgeroepen tot het beste student-ondernemersbedrijf van Nederland.
Winnende studenten Shanti, Wouter, Mats (opleiding Technische Bedrijfskunde) en Elise (Bouwmanagement & Vastgoed) volgen de minor Innoveren & Ondernemen van Inholland Alkmaar. Docent Annemarie Hoffman, één van de coördinatoren van de minor, is trots op haar studenten én op haar school. "Het onderwijsconcept slaagt erin om studenten áán te zetten, waardoor ze enorm intrinsiek gemotiveerd raken. De key is dat ze niet alleen een product verzinnen, maar ook alles zelf moeten uitvoeren. Dan gaat er van alles fout en juist dáár gebeurt het, dáár zit het leereffect."
Praktische handvatten helpen zorgprofs bij groenere medicatiekeuzes
Steeds meer zorgprofessionals staan gelukkig stil bij het milieueffect van de medicijnen die zij voorschrijven. Met het nieuwe Erasmus+ project Planetary Education in Prescribing wil onze bijzonder lector Jelle Tichelaar (Interprofessionele Samenwerking & Medicatieveiligheid) hen handvatten geven door de milieu- en klimaatbelastende factoren van geneesmiddelen in kaart te brengen.
De zorg heeft een grote impact op het klimaat
De sector is in Nederland verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de totale CO2-uitstoot.
Grofweg 40 procent daarvan is gerelateerd aan geneesmiddelen en andere chemische middelen.
Jelle Tichelaar:
“Per geneesmiddel willen we niet alleen de effectiviteit, bijwerkingen, toepasbaarheid en kosten registreren, maar ook de milieu-impact. Zo kun je samen met de patiënt bij gelijkwaardige geneesmiddelen een duurzame keuze maken. Maar laten we niet werkloos afwachten tot de onderzoeksresultaten binnen zijn. We moeten nu al milieubewuster omgaan met medicatie. Ook door te voorkomen dat je medicatie moet voorschrijven. Dit betekent meer inzetten op preventie, zoals het stimuleren van een gezondere leefstijl.”
Ziekenhuizen en artsen zijn ook betrokken in het onderzoek om kritisch te kijken naar inkoop en toepassing van medicatie, evenals studenten. Zoals masterstudenten Advanced Nursing Practice Merlynn Huisman en Larissa van Schaik. Larissa: “Het zou goed zijn om hier al bij het begin van je opleiding aandacht voor te hebben, zodat er een gewoonte ontstaat om terughoudend te zijn met voorschrijven en stil te staan bij de milieueffecten van geneesmiddelen.”
Ashley ontwikkelde een ‘gezonder’ en prijswinnend frikandelbroodje
Haar opleiding Food Commerce & Technology was nog niet eens afgerond, of Ashley Foekens had al een indrukwekkende staat van dienst. Het gezonde(re) frikandelbroodje dat zij ontwikkelde tijdens haar stage bij Albert Heijn werd door de winkelketen verkozen tot beste product van het jaar.
“Nog nooit hadden ze een foodtechnoloog als stagiair gehad, daardoor kon ik mijn eigen opdracht bedenken. Ze waren net op zoek naar een beter alternatief voor het frikandelbroodje. En in plaats een compleet nieuw en concurrerend product te bedenken heb ik de mogelijkheden onderzocht om het bestaande product gezonder te maken. De producent van het broodje bood aan mijn concept verder te ontwikkelen. We besloten het ook vegan te maken. Uiteindelijk ging het broodje in productie en niet veel later werd het gekozen tot beste product van de bakkerijafdeling. Mooier kun je je stage bijna niet afronden!”
Hoe verduurzaamt Hogeschool Inholland?
Niet alleen in onderzoek en onderwijs, maar ook als organisatie werkt Hogeschool Inholland graag aan een duurzame leefomgeving. Hoe kunnen we onze gebouwen, de catering of het HR-beleid (verder) verduurzamen?
Mieke van den Berg is als Inholland-collegelid verantwoordelijk voor de portefeuille bedrijfsvoering en daarmee ook voor de verduurzaming van Inholland. “Duurzaamheid is een heel breed begrip. Het gaat om grote zaken zoals onze gebouwen en het hergebruik van het interieur en ogenschijnlijk kleinere dingen zoals het scheiden van afval. Bij dit alles is een nieuwe mindset nodig. Van ‘hebben we wel genoeg’, naar: ‘hebben we niet te veel’.”
Duurzame gebouwen, mobiliteit en catering Zo is er een routekaart opgesteld om in 2035 onze gebouwen CO2-neutraal te krijgen. Het duurzaamheidscriterium geldt voor de gebouwen en op andere facilitaire zaken, zoals bijvoorbeeld schoonmaak of catering. Mooi voorbeeld is de nieuwbouw op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Met onder meer warmte- en koudeopslag, zonnepanelen in de gevels en een dak met beplanting waarin regenwater wordt opgevangen. Ook staat een verbouwing in Alkmaar op het programma met een verdere verduurzaming van deze locatie. Ook bij woon-werkverkeer staat duurzaamheid centraal. Inholland streeft naar duurzame mobiliteit.
Al jaren kent Inholland een goede woon-werkverkeer regeling met het OV en kunnen medewerkers gebruik maken van OV-fietsen. Ook bij internationale reizen willen we grip houden op CO2-uitstoot. Inholland daarom voor duurzame reisopties bij buitenlandse dienstreizen, die minder belastend zijn voor het milieu. De trein is de nieuwe norm voor buitenlandse trips. In ieder geval voor bestemmingen die binnen acht uur per spoor te bereiken zijn.
Verder zijn sinds september 2023 alle hapjes vegetarisch bij borrels, lunches en diplomeringen en ook Open Dagen en andere evenementen. Ook deze stap past bij onze duurzame ambities. We laten als hogeschool ook zien dat we achter onze duurzame keuzes staan en dragen deze ambitie over naar studenten, collega’s en het werkveld.