We vertrekken vanuit maatschappelijke vraagstukken
Onze studenten leveren tijdens én na hun opleiding een bijdrage aan de wereld van morgen. Relevante en actuele maatschappelijke vraagstukken vormen daarbij de basis van ons onderwijs en onderzoek. Zo dragen we bij aan een duurzame leefomgeving en veerkrachtige samenleving. We investeren in externe samenwerking met het werkveld, overheden en andere kennisinstellingen. Zo vergroten we de vitaliteit van het metropolitane gebied waarin we wonen, werken en leren.
Studenten helpen burgers bij aanvragen van toeslagen
Vooral minder zelfredzame burgers hebben vaak moeite om toeslagen te regelen bij de overheid zoals huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag. Voor hulp en ondersteuning kunnen inwoners, ondernemers en studenten in Rotterdam en Den Haag daarom terecht bij Rechtswinkel070 en Rechtswinkel010.
Angela Khubsing, student Sociaal Juridische Dienstverlening:
''Toe nu toe waren onze casussen altijd fictief, maar nu komen er échte mensen binnen met échte problemen voor wie je écht iets kunt betekenen.''
De helpdesk wordt bemand door studenten van de opleidingen Sociaal Juridische Dienstverlening, de Associate degree Sociaal Financiële Dienstverlening en HBO-Rechten. De studenten krijgen hierbij begeleiding van professionals.
Een relatiebeheerder vertelt: “De Rechtswinkel070 en Rechtswinkel010 zijn laagdrempelig door hun werkwijkze en locatie in de wijk. Dáár gaat het om, dat er een ingang is voor mensen naast de reguliere punten als het Belastingkantoor of de gemeente. Dat kan helpen dat mensen over hun angst heen stappen en makkelijker naar binnen wandelen en een hulpvraag durven te stellen. Op deze manier kunnen we samen zoveel mogelijk mensen bereiken en ondersteunen. Dat is een gigantische meerwaarde voor deze samenwerking en geen overbodige luxe in deze tijd waarin alles duurder wordt.”
De impact van exposen: iedereen kan slachtoffer worden
Exposen is het verspreiden van (seksueel getint) beeldmateriaal en gebeurt om iemand - vaak meisjes - reputatieschade toe te brengen. Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid, onderzoekt de impact van dit fenomeen samen met studenten en professionals die in hun werk te maken hebben met jongeren, jongerenwerkers, studentendecanen en ggz-medewerkers.
Krista: “Met dit onderzoek willen we bewustwording creëren over hoe breed dit fenomeen leeft. Hoeveel angst het bij jongeren kan opleveren en wat de impact is. Exposen kan leiden tot schaamte en een laag zelfbeeld. Maar ook tot pesten, intimidatie en (eergerelateerd) geweld. Het heeft effect op hele families, want oneerbaar gedrag kan ook hun reputatie schaden.” Online exposen heeft dus ook offline gevolgen. “Wat je ook ziet is dat meisjes die nog niet ‘exposed’ zijn, de risico’s zoveel mogelijk willen uitsluiten. Ze hangen niet meer met vriendinnen op straat of maken een veilige kledingkeuze. Het is een beperking in hun bewegingsvrijheid en hun veerkracht.”
Krista Schram, associate lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid
Over slutshaming, schaamtecultuur en exposen ging Krista in gesprek met Sarah Achahbar van Gemeente Rotterdam en Chicks And The City, een Rotterdams mediaproductiebedrijf ‘voor en door meiden’. Ze namen het op in een podcast om zo hun ervaringen te delen die ze opdeden in onderzoeken en uit gesprekken met slachtoffers.
Samen een vuist tegen stagediscriminatie
Het is een probleem dat al jaren met enige regelmaat aandacht krijgt in het nieuws en toch wordt het niet opgelost: stagediscriminatie. Dat terwijl de emotionele impact ook tijdens de verdere loopbaan van de studenten heel groot kan zijn. Vanuit Inholland zijn er verschillende initiatieven om iedereen een gelijke kans op de arbeidsmarkt te bieden, zoals de Haagse Aanpak Gelijke Stagekansen en het manifest tegen stagediscriminatie hoger onderwijs.
10 miljoen euro voor onderzoek naar overgewicht en tandbederf bij kinderen
Overgewicht, tandbederf en een lage sociaaleconomische positie (SEP) gaan vaak samen. Dit heeft negatieve consequenties voor gezondheid en welzijn. Eind 2022 heeft het project METAHEALTH in totaal 10 miljoen euro subsidie gekregen voor gezondheidsonderzoek om uiteindelijk effectieve interventies te creëren om overgewicht en tandbederf te voorkomen. Vooral bij kinderen die in kwetsbare omstandigheden zoals armoede, slechte woonomstandigheden en met lage gezondheidsvaardigheden opgroeien. Het onderzoek vindt plaats onder leiding van VU-ACTA samen met onderzoekers van Inholland.
Imrane Aboulhadi is dé Hbo Held 2022
Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Osdorp. Ik merkte dat mijn eigen vrienden de foute kant op gingen. Ze hadden geen goed voorbeeld, geen rolmodel.
Imrane Aboulhadi, student Sportkunde aan Hogeschool Inholland Haarlem is verkozen tot Hbo Held 2022. Imrane runt in het Amsterdamse Osdorp zijn eigen stichting Onside, waarmee hij wekelijks tientallen jongeren aan het sporten krijgt. Een mooi project in een wijk met veel problemen met hangjeugd en schoolverlaters. Bijzonder is dat Imrane jongeren geen programma voorschotelt, maar de jongeren betrekt om daar invulling aan te geven. Hierdoor brengt hij ze zelfredzaamheid bij en laat hij zien dat ze zelf iets kunnen bereiken.
“Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Osdorp. Ik merkte dat mijn eigen vrienden de foute kant op gingen. Ze hadden geen goed voorbeeld, geen rolmodel. Ik had dat wel, dat was mijn broer. Vaak zie je dat een vader tegenwoordig minder weet over wat er buiten gebeurt. Ik had een broer die het wel wist. Hoe gevaarlijk het is, om te lang buiten te blijven met verkeerde vrienden. Ik kreeg daarom al vroeg verantwoordelijkheidsgevoel. Je hoeft geen broer te zijn, maar je kunt als rolmodel wel als grote broer fungeren.”
“Daarom maak ik nu een nieuwe start met mijn beweging Onside. Hiermee help ik jongeren naar zelfredzaamheid. Ik gebruik sport en cultuur als middel. We voetballen samen en ik organiseer contactmomenten om samen te chillen. Ik wil ze omringen met positiviteit en rolmodellen. Ondertussen bouwen we aan een vertrouwensband.”
Minister Dijkgraaf in gesprek met Pabo’ers
Op de Dag van de Leraar in oktober bracht minister Dijkgraaf een bezoek aan toekomstige leraren. Bij de Pabo van Hogeschool Inholland Den Haag ging hij in gesprek met studenten en docenten. Het ging onder andere over de overgang van het mbo naar de Pabo, en een pilot waarbij mbo’ers geen toelatingstoets hoeven te doen, maar aan de hand van een portfolio laten zien dat ze geschikt zijn om aan de Pabo te beginnen. Een interessant onderwerp, zo vond de minister: “Je wordt docent omdat je graag voor de klas wilt. We willen geen onnodige barrières en de Pabo toegankelijk maken. Hoe doe je dat? Ik ben blij met de pilots en experimenten die jullie doen om studenten toe te laten tot de Pabo.”
Julia van Heck:
“Als mbo-student moet je standaard drie toelatingstoetsen maken: aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Havo- en vwo studenten hoeven deze toetsen niet te maken. Ik vertelde dit aan de minister en daarbij ook dat mbo-studenten net zo goed, als havo- en vwo studenten, hebben aangetoond dat ze een hbo-niveau beheersen. Dat vond hij een interessant onderwerp en wilde daar zeker naar luisteren. De eerste stap is gezet en ik hoop dat hij het nu ook gaat meenemen in de volgende besluiten!”