Duurzame leefomgeving
Onze studenten, onderzoekers en medewerkers werken aan duurzame en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die bijdragen aan goede kwaliteit van leven, voor nu en later. Denk aan voldoende, gezond en veilig voedsel óf energietransitie, circulaire economie en klimaatadaptie.
Hoe maak je je kledingkast duurzamer?
Zou je meer uitgeven aan een T-shirt als je weet dat het duurzaam geproduceerd is? “Nee”. zegt nu nog zeventig procent van de jongeren tussen de 18 en 28 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van studenten die deelnamen aan het Living Lab Sustainable Fashion van Hogeschool Inholland Haarlem. De studenten ontwikkelen duurzame businessmodellen om duurzame mode in Nederland van de grond te krijgen. Er blijkt nog een lange weg te gaan.
Nauw betrokken bij het lab is Ashna Chhatta, ‘personal shopper’ en stylist in duurzame mode: “Een blouse die je voor 20 euro bij een grote keten koopt, kan eigenlijk niet. Dan weet je bijna zeker dat er op het gebied van arbeidsomstandigheden of materiaal iets niet klopt. Ik pleit voor betere informatie aan de consument en het goed informeren van de medewerker in de winkel. Als zij het verhaal van duurzame kleding omarmen, komen we verder. Mensen betalen met liefde wat meer als ze weten dat kleding met respect voor mens en natuur wordt gemaakt."
Student Vincent Kuijpers:
“We hadden maandag een blanco vel papier voor onze neus. Geen thema, geen idee, alleen een boodschap. Ondanks de verwarring in het begin, was het een fantastische week. Zo’n living lab is veel interessanter en dynamischer dan met je neus in de boeken in een klaslokaal.”
Hightech in land- en tuinbouw
Samen met het werkveld werken studenten en docent-onderzoekers van Hogeschool Inholland aan innovatieve hightechprojecten voor een meer duurzame land- en tuinbouw. Drie mooie voorbeelden.
Vertical farming
Bij vertical farming wordt gebruikgemaakt van gestapelde kweeklagen in fabriekshallen, kantoren of winkels. Deze duurzame, efficiënte manier van teelt kan een revolutie teweegbrengen in de productie van bijvoorbeeld verse groenten. Door gewassen in lagen te telen onder gecontroleerde omstandigheden, kunnen garanties worden gegeven over de hoeveelheid en de kwaliteit van de productie, elke dag van het jaar, onafhankelijk van het weer en klimaat(verandering). In 2022 deden studenten van Inholland Delft marktonderzoek naar vertical farming, in opdracht van Wageningen Universiteit. Ook lanceerde Inholland in 2022 een database waar onderzoekers de meest uiteenlopende informatie kunnen verkrijgen over vertical farming.
Peren telen met robots
Om de concurrentiepositie van de fruitteelt in Nederland te verstevigen en behouden, is het belangrijk dat de teelt op een slimme manier verduurzaamt. Dit kan met smart methodes en technieken die processen bij fruittelers automatiseren. Precisielandbouw voor de perenteelt. Perentelers beoordelen hun fruit veelal nog ‘op het oog’, maar door de groei van het areaal is dit tijdrovend en steeds lastiger te managen. Dit kan veel slimmer.
Onder supervisie van de onderzoekers van Robotica werken onderzoekers uit verschillende lectoraten (Data Driven Smart Society en Finance & Accountancy) en vanuit diverse opleidingen (Werktuigbouwkunde, Technische Informatica en Informatica) samen met studenten en het werkveld aan de mogelijkheden voor geautomatiseerde verduurzaming van de perenteelt. Inmiddels is onderzocht wat technisch en economisch haalbaar is.
Fladderende drones helpen kwekers plagen en ziekten te bestrijden
Een kas vol zwermende insecten. Daar zit natuurlijk geen kweker op te wachten. Tenzij het minirobots zijn die insectenplagen en ziekten juist helpen bestrijden. Vroegtijdig, zeer precies en duurzaam. De komende vier jaar werkt Hogeschool Inholland samen met partners uit het werk-, onderwijs- en kennisveld aan dit innovatieve concept.
Het doel van het RAAK PRO-project ‘Bio-inspired Micro Aerial Vehicle for sustainable pest control in horticulture’, kortgezegd het ‘Flappy’-project is om kleine drones te ontwikkelen die frequent en automatisch plagen en ziekten in kassen monitoren. Vroegtijdig, zodat biologische bestrijdingsmiddelen effectief hun werk kunnen doen. De drones hebben geen propellers maar vleugels en zijn daardoor in staat om heel behendig verticaal groeiende gewassen te inspecteren zonder die te beschadigen.
Elektrische Dragonfly maakt taxiproeven op Teuge Airport
Met de eerste succesvolle taxiproeven op Teuge Airport komt de eerste vlucht van de elektrische Dragonfly voorbij. Het emissievrije lichtgewicht vliegtuig is een belangrijk toegepast onderzoeksproject van de opleiding Luchtvaarttechnologie van Inholland Delft. Studenten ontwerpen, bouwen en testen en leren omgaan met ontwerpuitdagingen uit de praktijk. Betrokken bedrijven biedt het de kans om te experimenteren en theorethische kennis toe te passen.
Het belang van de Dragonfly hangt samen met de grote uitdagingen in verduurzaming waarvoor de luchtvaartsector zich gesteld ziet. Projectleider Arnold Koetje: “De vraag naar vluchten en vliegtuigen neemt de komende decennia toe, terwijl op de huidige manier doorvliegen op lange termijn onhoudbaar is. Wil de branche blijven bestaan, dan moeten we zoeken naar nieuwe oplossingen. Juist in de kleine luchtvaart liggen veel kansen voor elektrificatie en de technologie die we hier ontwikkelen, kun je over tien of twintig jaar zomaar op grote schaal terugzien. Als hogeschool zetten we daar met dit project een eerste stap in: we doen belangrijke ervaring op, zodat we weten welke onderwijsmodules we moeten ontwikkelen om straks een duurzame toekomst te kunnen ondersteunen.”
Duurzame hogeschool: een bijzonder duurzaam zitje van koffieprut
De honderden kopjes koffie die er dagelijks doorheen gaan bij Hogeschool Inholland leveren kilo’s koffiedik op. Het afval belandt echter noch in de GFT- noch in de prullenbak, maar wordt ingezameld om mooie dingen van te maken. Het levende bewijs zie je als je in Haarlem de hogeschool binnenkomt, direct aan de rechterkant: ‘The Bean House’. Het is een bijzonder zitje, een koffiehuisje gemaakt van... koffieprut!
Het inzamelen van koffiedrab en het plaatsen van dit koffiehuisje past bij het streven van Hogeschool Inholland om bij te dragen aan een duurzame leefomgeving. Daarbij komen de koffiebonen van een duurzaam merk uit Ethiopië. De bonen worden daar geoogst, gebrand en verpakt en zorgen op deze manier voor een betere ‘waardeketen’. De thee komt uit Nepal, van een coöperatie die lokaal bijdraagt aan een duurzamere leefomgeving. Daarnaast is er watercompensatie: elke afname wordt één op één gedoneerd aan Ethiopië. Bovendien is één op de drie koffiemachines voorzien van havermelk, dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en nóg duurzamer is dan soja- of amandelmelk. En last but not least: om het stroomverbruik te verlagen worden de machines bewust op extra lage spaarstanden gezet.
Prestigieuze literatuurprijs voor lector Patrick Huntjens
“Dit boek presenteert een geheel nieuwe manier van denken over een duurzame toekomst, en hoe we dit als samenleving kunnen bereiken.”
Uitgeverij Springer
Met zijn boek ‘Towards a Natural Social Contract’ (2021) won Patrick Huntjens, Inholland-lector Sociale innovaties in het groene domein en transitie-hoogleraar bij Maastricht Universiteit, in 2022 de Nautilus Book Award 2022 (Gold Award). Het boek is verkozen tot het beste boek van het jaar 2022 in de categorie 'World Cultures' Transformational Growth & Development'. Voor zover bekend is Patrick, die in 2021 nog werd uitgeroepen tot lector van het jaar, de eerste Nederlander ooit die de Gold Award wint, sinds het 23-jarige bestaan van deze prestigieuze internationale literatuurprijs.
“Op het vlak van de noodzakelijke maatschappelijke en economische transformatie gaat Patrick Huntjens verder dan bekende economen als Kate Raworth, Paul Collier, Paul Mason en Mariana Mazzucato.”
Transitie-hoogleraar Prof. Dr. Rene Kemp (Maastricht Universiteit)