Sluisbuurt

Inholland Amsterdam verhuist naar de Sluisbuurt

Sluisbuurt

Inholland Amsterdam verhuist naar de Sluisbuurt

Van een uitgestrekte zandvlakte naar een aantrekkelijke Amsterdamse stadswijk: hoe pak je dat aan? Inholland wordt de eerste bewoner van de Sluisbuurt op Zeeburgereiland, met een actieve rol voor studenten en docenten die zich inzetten voor de ontwikkeling van de wijk. Dat begint al lang voordat de verhuisdozen zijn uitgepakt.

SLUISlab Amsterdam, broedplaats van innovatie

Ooit gehoord van de varende febomuur, het fenomeen baggerbeest of een sapfiets? Het zijn innovatieve bedenksels afkomstig uit het Sluislab. Het is dé plek in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland

waar studenten, docenten, bewoners, ondernemers en partners samen werken. Met als centrale vraag: hoe vind je een eiland uit?

Van pluktuin naar voedselbos

Een van de meest aansprekende plannen uit de koker van het Sluislab is om een voedselbos aan te leggen op het Zeeburgereiland. Het bos komt vlakbij de nieuwbouw van Hogeschool Inholland in de Amsterdamse Sluisbuurt te liggen. Het is dus niet een bos waar je alleen wandelt, maar ook fruit plukt of groente verbouwt. Het project staat onder leiding van Inholland-lector Patrick Huntjens (Sociale Innovaties in het Groene Domein). Mede vanwege zijn onderzoek naar de Sluisbuurt werd Patrick verkozen tot Lector van het Jaar 2021.

Hbo’ers en mbo’ers van diverse opleidingen kunnen afstuderen of stage doen aan de hand van ecologische en/of sociale vraagstukken met betrekking tot het ZeeBURGERvoedselbos. Via het bos is er onder andere educatie mogelijk over gezonde voeding, lokale voedselvoorziening, natuur in de stad, sociale innovatie en duurzame, inclusieve gebiedsontwikkelingen. Ook zullen straks diverse activiteiten rondom het bos georganiseerd worden. Te denken valt aan plant- en plukdagen, adopteer-een-boom-acties of natuurtuintjes voor het basisonderwijs in de wijk.

Meedenken over de nieuwe campus

En dan de nieuwbouw zelf. Ook daar vragen we studenten om mee te denken. Want waar hebben zij behoefte aan in een hogeschoolgebouw? Wanneer voelen ze zich zo thuis dat ze blijven hangen na de lessen? Het Studenten Adviesteam Nieuwbouw buigt zich over deze vragen. “Zodat het gebouw dat er straks staat, ook écht voor de studenten is”, benadrukt afstudeerder Facility Management Maarten Mansveld.

“We willen dat de gebruiker nu al participeert in de ontwikkeling van het nieuwe gebouw”, zegt Maarten. Het bijdehante studentperspectief is zeer belangrijk. En gaaf: er worden dingen geroepen waar je nooit aan zou denken.” De eerste ideeën? Onder meer een fietswerkplaats met (water)fietsverhuur, een spelletjesruimte, mini-bios, sportschool, sociale werkplaats met stageplekken, creatieve cursusruimtes (schilderen, houtbewerking, et cetera), tentoonstellingszaal, buurtkamer en een pop-up store.