De beste leertips

Hoe zorg je voor meer focus en minder afleiding bij het studeren? Onze docentonderzoekers onderzochten welke factoren bijdragen aan betere studieprestaties. Lees hieronder de 10 tips!

1. Stop met multitasken

Doe jij vaak aan multitasken? Voor echte focus kun je het maar beter laten.

Je kunt namelijk maar één taak tegelijk aan. Kies één taak om op te focussen en start de volgende pas wanneer je klaar bent met de eerste.

2. Werk in blokken

Op drukke dagen ben je geneigd zo lang mogelijk te blijven studeren. Het nemen van pauzes lijkt misschien tijdverspilling, maar dit is buitengewoon belangrijk en helpt je gefocust te blijven.


Een goede methode om tijdsblokken van aandacht af te wisselen met korte pauzes is de Pomodoro-techniek. Deze techniek omvat afwisselend korte tijdsblokken van 25-50 minuten met korte pauzes. Na een paar tijdsblokken volgt een langere pauze. Onze maximale aandachtsspanne is trouwens 50 minuten.

3. Weg met je smartphone!

Je smartphone is waarschijnlijk een van de grootste afleidingen. Wist je dat je elke keer als je ernaar kijkt, 5 tot 15 minuten nodig hebt om je opnieuw te kunnen concentreren? Dus... tijd om je notificaties uit te zetten of je telefoon even weg te leggen.

4. Zorg voor een leeg hoofd

Een leeg hoofd zorgt voor betere concentratie. Voordat je gaat studeren kun je een braindump doen. Schrijf alles op waarmee je in je hoofd zit. Doe dit regelmatig en help je jezelf om al jouw gedachtes en to-do’s uit je hoofd te halen. Met meer overzicht en rust als resultaat!

5. Train je concentratiespier

Aandacht kan worden getraind als een spier. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen voor een betere concentratie. Als je elke dag een paar mindfulness- en ademhalingsoefeningen doet, kun je al snel verschil merken.

6. Gebruik rituelen

Je kunt rituelen gebruiken om alvast in de stemming te komen om beter te leren. Denk aan het opruimen van bureau, mediteren of een braindump (zie 4).

7. Ga bewegen!

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bewegen de concentratie en focus verbetert. Zelfs een korte stevige wandeling kan een positieve invloed hebben op je focus, productiviteit en welzijn in het algemeen.

8. Eat, sleep, drink, repeat

Een goede nacht, gezond eten en voldoende water drinken zijn essentieel voor een goede focus. Een watertekort van 5 procent verlaagt je concentratie al met 25 procent!

9. Maak keuzes

Iedereen om je heen lijkt hetzelfde leuke, drukke leven te hebben. FOMO (Fear of Missing Out) ligt op de loer. Vergeet dit en ga voor JOMO (Joy Of Missing Out)! Geniet in het hier en nu, zónder je druk te hoeven maken over welke feesten of instagram updates je mist. Concentreer je op de positivieve effecten van wat je nú doet. Een avondje rondhangen op de bank geeft je hersenen de kans om informatie te verwerken. Het resultaat? Meer creatieve ideeën.

10. Beloon jezelf

Als je niet gemotiveerd bent, is het moeilijk je te concentreren. Maar hoe motiveer je jezelf? Het helpt om je uiteindelijke doel in zicht te houden. Probeer te zien hoe de studietaken, colleges en opdrachten bijdragen aan het grote geheel: het beroep waarvoor je wordt opgeleid.


Een andere belangrijke en bewezen tip voor meer motivatie is: beloon jezelf. Een moeilijke taak voltooid? Beloon jezelf! Op die manier conditioneer je jezelf op een positieve manier, waardoor je de volgende keer gemakkelijker aan een opdracht kunt beginnen; je kunt de beloning al voelen.